Da li je seks stvarno najbitniji aspekat u odnosu?

Da li je seks stvarno najbitniji aspekat u odnosu?

Seks je jedna važna tema koja se nedovoljno obrađuje. Predstavlja jedan važan aspekat u odnosu između dvoje ljudi i njihove intime, a celokupan doživljaj seksualnog odnosa zavisi dosta od našeg odnosa prema sopstvenoj seksualnosti.

Kada ste poslednji put razgovarali sa svojim partnerom o svojim seksualnim potrebama?

Da li otvoreno razgovarate o tome kome šta i na koji način prija?

Šta je emocionalna, a šta seksualna intimnost?

Zamišljajte emocionalnu intimnost kao nešto što nam pomaže da se osećamo bezbedno i sigurno. Emocionalna intimnost je temelj poverenja u partnera i razlog zbog kojeg verujemo partneru i osećamo slobodu da budemo to što jesmo.

Seksualna intimnost, sa druge strane, je fizički kontakt koji ukazuje na seksualnu kompatibilnost između dvoje ljudi. Ako smo emotivno vezani za nekoga, naša seksualna intimnost je fizička veza i povezivanje koje među nama nastaje- trenutak kada se “spajamo” i kada se “sudaraju svetovi”.

Ono što je jako važno i “u kom grmu leži zec” je što su ovo dva različita aspekta odnosa koji se međusobno ne podrazumevaju. To što smo emotivno vezani za nekoga i što postoji emocionalna kompatibilnost između nas i našeg partnera, ne znači da smo seksualno kompatibilni.

Sa druge strane, ako uživamo u seksu sa nekim- to ne znači da postoji emocionalna kompatibilnost, na kojoj bismo možda u budućnosti gradili zdrav i autentičan odnos sa nekim.

Šta spada u emocionalnu intimnost?


  1. Otvorenost i ranjivost.
    Emocionalna intimnost podrazumeva to da smo otvoreni i da puštamo svog partnera u svoj svet. To znači da otvoreno pokazujemo nežnost, da pričamo o svojim nesigurnostima i onim stvarim koje nas čine “ranjivim”. Intimnost znači da nemamo gard, da nemamo strah od toga da će nas naš partner povrediti- i samim tim dajemo svom partneru svoje “srce na dlanu”.
  2. Iskrenost i razumevanje.
    Kad kažemo “iskrenost” ne mislimo na to da li ćemo priznati da smo mi pojeli poslednje parče čokolade ili ćemo se praviti ludi. Iskrenost znači da smo, najpre, iskreni prema sebi o svojim potrebama i željama i da to jasno možemo da iskomuniciramo sa svojim partnerom. Ono što dolazi posle toga i što je verovatno najznačajnija odlika emocionalne intimnosti, jeste da pružimo razumevanje svom partneru i kada ne delimo iste poglede na određene aspekte našeg odnosa.
  3. Fizički dodir.
    Fiziči dodir ne mora da podrazumeva seksualni odnos. Fizički dodir je zagrljaj i poljubac i način na koji “primećujemo” svog partnera. Ovo se najčešće odnosi na pažnju koju dobijamo od svog partnera i da li nas naš partner “pimećuje”.

Zašto potenciramo seks i zašto mislimo da je on toliko važan?

Zato što je ova vrsta intimnosti posebna i jedinstvena za romantične odnose. Vrlo često polazimo od pretpostavke da je seks bliskost, i da ako nemamo seks znači da nemamo sa partnerom bliskost. Nedostatak seksa nije pokazatelj “otuđenosti”, niti je pokazatelj manjka ljubavi.

Problem nastaje kada seks i seksualnu intimnosti izjednačavamo sa ljubavlju. To dalje implicira da kada nemamo seks sa partnerom, naš partner “nas više ne voli”.

Vrlo često bude i obrnuto- mislimo da nas neko voli i da postoji emocionalna intimnost i kompatibilnost samo zbog toga što neko želi da spava sa nama i što postoji seksualna privlačnost.

Seks jeste važan u emotivnim odnosima, ali nije jedini, niti najznačajniji pokazatelj ljubavi.

Postoji mnogo drugih načina da se povežemo sa našim partnerima. Seks može da zadovolji dosta naših potreba, ali da li je seks taj koji nas ispunjava?

Emocionalna i seksualna intimnost “rade zajedno”

Zamislite emocionalnu intimnost kao “povezivanje“. Kada se osećamo zaštićeno i prihvaćeno, osećamo emocionalnu povezanost sa svojim partnerom.

Što više verujemo svom partneru, postoji veća intimnost.

Kada ispunite svoje emocionalne potrebe, bićete sposobniji i spremniji da se seksualno povežete. Visoko poverenje je jednako visokoj intimnosti (emocionalnoj i seksualnoj).

Da li ste se nekad zapitali zašto parovi počinju da seksualno eksperimentišu nakon izvesnog vremena i spremni su da probaju nove stvari?

Upravo zbog poverenja koji je temelj odnosa i osećaja potpune slobode da mogu da budu to što jesu i da ih partner neće osuditi.

Takođe, može se desiti i suprotno. Kada dođe do smanjenja poverenja, smanjuje se vaša emocionalna i seksualna intimnost. Kada se vaše poverenje u partnera promeni, menja se i vaša veza sa njim, kako emocionalno tako i seksualno.

Razvijanje svesti o sopstvenim emocionalnim potrebama je prvi korak ka povezivanju istih sa seksualnim potrebama. Problem je u tome što nekad naši partneri možda ne vide vezu između emocionalne i seksualne intimnosti. Treba razdvojiti to za njih, tako da bolje razumeju naše potebe. Emocionalna i seksualna intimnost rade zajedno jer obezbeđuju zadovoljenje potreba i jedna i druge strane.

Shvatanje razlike između emocionalne i seksualne intimnosti je samo početak. Ako identifikujete svoje potrebe i razgovarate sa svojim partnerom o njima, videćete da vaš odnos počinje da se menja jer ste oboje posvećeni izgradnji svoje veze.

Ukoliko želite da naučite više o sebi, o svojim emocionalnim i seksualnim potrebama i kako da otvoreno razgovarate o istim- imamo pripremljene proizvode koji će vam pomoći u tome.

Priručnik “Zavoli sebe” će vam pomoći u tome da bolje sebe upoznate, zavolite i bezuslovno prihvatite.

Vodič “Vladaj svojim emocijama” će vam pomoći da prepoznate svoja osećanja i kako sa partnerom da otvoreno komunicirate o tome.

Pridružite se našoj Instagram zajednici koja broji preko 100.000 članova.