Fejk Orgazam – Zašto Žene Lažiraju Orgazam?

Fejk Orgazam – Zašto Žene Lažiraju Orgazam?

Fejk orgazam ili lažiranje orgazma, radnja je u kojoj individua za vreme seksualnog odnosa saopštava, ili se ponaša kao da doživljava vrhunac, a zapravo to nije slučaj.

Iako se možda čini kao novija pojava, istina je da su zapravo prva psihološka istraživanja na ovu temu vršena još 1986. godine, kada je studija pokazala da između 50 i 58% žena lažira orgazam iz najrazličitijih razloga i pobuda.

Na ova istraživanja nadovezuju se i nova istraživanja koja pokazuju nove statistike i donose nove zaključke vezano za ispitivanje motivacije čoveka za lažiranjem vrhunca.

U ovom tekstu za vas istražujemo ovaj interesantni fenomen, te zbog čega ljudi lažiraju orgazam, koje su njihove motivacije i koji je uzrok ovakvog ponašanja!

Statistika danas – većina žena povremeno lažira orgazam

Šta mislite koliki procenat žena povremeno „glumi“ orgazam?

Studija koja je objavljena 2019. godine u Journal of Sex Research pokazuje da je 67% heteroseksualnih žena priznalo da povremeno lažira orgazam.

Najčešći razlozi koje su žene navodile za lažiranje orgazma bili su sledeći:

  • Želele su da se njihov partner oseća uspešno (57,1 %);
  • Želele su da seks prestane jer su se osećale umorno (44,6 %);
  • Svideo im se njihov seksualni partner i nisu želele da se oseti loše (37,7 %).

Međutim, postoji i određeni procenat žena koje lažiraju orgazam iz drugih razloga. Neke žene doživljavaju kao lični neuspeh to što ne doživljavaju orgazam lako i uvek, pa je pretvaranje lakše nego suočavanje sa onim što one percipiraju kao problem.

Iako je ovaj fenomen poznat i istraživan među ženskom populacijom, lažiranje muškog orgazma je manje poznata oblast. Prema još jednoj tek objavljenoj studiji dr Vilijam Mek Kibina, profesora psihologije na Univerzitetu u Mičigenu – 28% muškaraca povremeno lažira orgazam.

Ipak, većina muškaraca – 80%, veruje da njihova partnerka nikada ne bi lažirala orgazam,  dok samo 20% muškaraca kažu da misle da bi njihove partnerke mogle da lažiraju.

Lažni orgazmi utiču negativno na seksualno iskustvo

Iako većina mušarava smatra da se njima lažiranje od strane partnerke nikada nije dogodilo, u studijama su prijavili da bi bili uznemireni kada bi saznali da njihove partnerke lažiraju orgazam. Iako većina žena lažira vrhunac iz najboljih namera, seksualna istraživanja i dalje ukazuju na to da lažni orgazmi negativno utiču na lično seksualno zadovoljstvo.

Razlog ovome je prost – ako se ponašamo kao da su dodiri i tehnike našeg partnera ugodniji nego što zaista jesu, ne samo da vodimo partnera pogrešnim putem u smislu onoga što on misli da volimo, već propuštamo sopstveno seksualno zadovoljstvo.

Zašto sve više žena odustaje od lažiranja vrhunca?

Dobre vesti su da se po istraživanjima pozitivni napredak među ženama vidi, te da sve veći broj njih odustaje od lažiranja vrhunca, upravo iz traženja sopstvenog zadovoljstva i sigurnosti. Pa tako istraživanja pokazuju da su najčešći razlozi za prestanak lažiranja orgazama bili:

  • Osećaju se prijatnije u seksu, bez obzira da li se dogodio orgazam ili ne (46,6 %);
  • Osećaju se sigurnije u sebe kao ženu (35,3 %);
  • Osećaju se kao da ih partner prihvata i da je srećan s njima, čak i ako nemaju orgazam (34,0 %).

Komuniciranje o seksualnim potrebama

Psiholozi su pretpostavili da je nedostatak seksualne komunikacije delimično odgovoran za lažiranje orgazma. Komunikacija je krucijalni faktor svakog uspešnog odnosa, pa tako i seksualnog.

Ako partneru možemo jasno da kažemo kako i gde volimo da nas dodiruje i ako je partner spreman i zainteresovan da čuje šta volimo – imamo veće šanse da iskusimo seksualno zadovoljstvo.

Nasuprot tome, ako nam nije prijatno da razgovaramo o seksu sa svojim partnerom ili ako imamo partnera koji nije otvoren da čuje šta volimo ili želimo, manje je šanse da naše potrebe budu zadovoljene.

Rezultati sledeće studije podržavaju ove pretpostavke. Prilikom ispitavanja autori su razgovarali sa ženama koje su potvrdile da su lažirale orgazme i da ih i dalje lažiraju. Ove žene su nagovestile da im je izričito razgovaranje o seksu s partnerom neugodno.

Loša komunikacija kao motivacija za lažiranje orgazma

Istraživači su primetili da je najmlađa starosna grupa (žene od 18 do 24 godine) znatno češće izjavljivala da ne zna kako da traži ono što želi od partnera. Preko polovine uzorka u ovoj studiji (55,4 %) navelo je da bi volelo da komunicira sa partnerom u vezi sa seksom, ali je odlučilo da ne želi.

Kada su ih autori pitali zašto nisu komunicirale o seksu, žene su prijavljivale da ne žele da povrede osećanja svog partnera (42,4 %), da im nije prijatno da ulaze u seksualne detalje (40,2 %), kao i sramotu (37,7 %).

Konačno, autori su otkrili da žene koje su se „snažno složile“ sa izjavom: „Nije mi neprijatno da izgovorim reč klitoris“, prijavljivale su veći nivo seksualnog zadovoljstva u poređenju sa onima koje se „snažno nisu slagale“ sa ovom izjavom. Takođe je bilo manje verovatno da će ove žene i dalje lažirati orgazam.

Žene za koje je bilo manje verovatno da će lažirati orgazam takođe su se snažno složile sa izjavom „Moj partner i ja možemo konkretno da razgovaramo o tome šta seks čini ugodnijim za nas“ – što je još jedan snažan indikator da je oslobođenost i otvorena komunikacija ključ iskrenog i dobrog seksualnog odnosa.

Zanimljiv slučaj potočne pastrmke – čemu nas može naučiti priroda?

U studiji objavljenoj u Animal Behaviour časopisu, švedski istraživači su zabeležili ponašanje tokom mrešćenja potočne pastrmke, koje nam može pomoći da shvatimo evolutivnu vrednost lažiranja orgazma.

Potočne pastrmke se razmnožavaju eksterno – mužjak i ženka vrhunac doživljavaju istovremeno i ispuštaju svoju spermu i jaja u vodu. Događaj mora biti tempiran savršeno, tako da ženka nagoveštava da će pustiti jaja kopajući krevet u pesku, čučeći pored njega, otvarajući usta i drhteći, na šta muške ribe odgovaraju čučeći i drhteći pored nje.

Njihova drhtavica se pojačava i otprilike u 50% slučajeva oboje dostižu vrhunac. U drugih 50% – ženka drhti, ali nikada ne pušta jajašca. To lažiranje moglo bi poslužiti u svrhu omogućavanja ženskim pastrmkama da sačuvaju jaja za kvalitetnije mužjake.

Ova teorija potkrepljena je zapažanjem da je veća verovatnoća da će ženske pastrmke lažirati orgazam kada se u blizini vrebaju lepši i dominantniji mužjaci. Međutim, ženke su bile sklonije lažiranju, kada muškarci nisu bili u pravom položaju, kaže autor studije dr Erik Petersson, profesor biologije na univerzitetu Uppsala.

„Kakva je svrha izbora visokokvalitetnog mužjaka ako se ponaša tako da jajašca neće biti oplođena?“ – smatra profesor. Njegov zaključak je da su možda lažni orgazmi i za žene i za ribe nesvesna adaptacija vezana za plodnost.

Koje su svesne motivacije žena prilikom lažiranja orgazma?

Prema istraživanju na uzorku od 1.500 heteroseksualnih žena, najčešći razlog lažiranja je „altruistična prevara“ – ili pošteda osećaja partnera.  Studija je pokazala da dok altruistički prevaranti propuštaju priliku da kažu svojim partnerima šta bi ih dovelo do vrhunca, izgleda da takvo lažiranje ne utiče na njihovo seksualno zadovoljstvo.

Kuperova je otkrila da žene češće lažiraju orgazam, ne samo kako bi izbegle težak razgovor sa partnerom, već i sa sobom. Žene su često prijavljivale da osećaju da s njima nešto nije u redu ako ne dosegnu vrhunac tokom odnosa, pa lažiraju kako bi izbegle suočavanje sa sopstvenim strahovima.

Takva motivacija, koju Kuperova imenuje „nesigurnim izbegavanjem“, predviđa manje seksualnog zadovoljstva. 

Međutim, neke žene, mogle bi zapravo da povećaju svoje seksualno zadovoljstvo lažiranjem orgazma. To su žene koje lažiraju da bi uživale i kao rezultat imaju povišeni nivo uzbuđenja.

U bilo kom od ovih slučajeva, osnovni razlog zbog kojeg se žene pretvaraju da imaju orgazam je potkrepljivanje razlike između očekivanja i stvarnosti, prema profesorki psihologije Univerziteta u Kanzasu dr Šarlin Mulenard, a nema sumnje da je potreba za lažiranjem orgazma duboko povezana sa brojnim psihološkim faktorima.

Iako postoje žene kojima lažiranje orgazma pomaže u seksualnom životu, u najvećem broju slučajeva to nije tako. Nadamo se da vas je, ukoliko ste se prepoznali u jednoj od njih, ovaj tekst inspirisao da krenete u rad na sebi i preispitivanju ličnih motivacija, u osnovi kojih su uvek najbolje namere.

Ipak, možete ostati ljubazna i brižna osoba koja vodi računa o osećanjima svog partnera i istovremeno uživati u seksu i zadovoljstvu koje ono nosi. TIm unutar psihološkog savetovališta Beautiful Minds, tu je da vam pruži podršku i radi sa vama na ličnom razvoju, kako biste ostvarili svoj maksimalni individualni potencijal i unapredili vaš kvalitet života! Radujemo se da vas čujemo!

Jelena Stanivuković, diplomirani psiholog

David Ramadani, diplomirani psiholog